AlloErgo

Είναι γεγονός ότι οι αναπνευστικές αλλεργίες (κυρίως) επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Ομως η αλλεργική ρινίτιδα ή το αλλεργικό βρογχικό άσθμα δεν εμπόδισαν σημαντικούς ανθρώπους να επιτύχουν αξιοθαύμαστα επιτεύγματα στον αθλητισμό, στις καλές τέχνες και στον δημόσιο βίο. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση και οι αλλεργικοί πρέπει να πιστέψουν ότι και αυτοί μπορούν να επιτύχουν τα πάντα αρκεί να διαθέτουν επιμονή και υπομονή και να έχουν την κατάλληλη ιατρική επιστασία και συμπαράσταση. Το μήνυμα είναι ένα: "Εμαι αλλεργικός και μπορώ να επιτύχω τα πάντα!"


NANCY HOGSHEAD-MAKAR

Πριν διαγνωστεί το άσθμα της είχε κερδίσει 3 χρυσά και ένα αργυρό στην κολύμβηση στους Ολυμπιακούς του 1984. Η διάγνωση έγινε στην πισίνα από έναν εθελοντή ιατρό όταν η Nancy έπαθε κρίση άσθματος λίγο πριν τερματίσει στην κούρδα για το αργυρό μετάλλιο.

Σχόλιο ιατρού: Γνώρισα την Nancy πριν αρκετά χρόνια σε ένα συνέδριο στην Αθήνα. Μας είπε την ιστορία της και προκαλεί έκπληξη το γεγονός της καθυστερημένης διάγνωσης του προβλήματος της όταν ο πατέρας της είναι επίσης ιατρός στη Florida και ο αδελφός της πάσχει από άσθμα! Οταν σχεδόν λιποθυμούσε στις προπονήσεις ο προπονητής της της έλεγε: «Μπράβο Nancy, τα έδωσες όλα στην προπόνηση!» (...) Περιέγραψε επίσης την πρώτη της προπόνηση υπό φαρμακευτική αγωγή για το άσθμα της: «Εβαλα τα κλάματα! Τα έδωσα όλα στην προπόνηση αλλά όταν τελείωσα δεν λιποθύμησα». Επικοινωνήσαμε πάλι λίγο μετά το συνέδριο όταν με πήρε τηλέφωνο γιατί αντιμετώπιζε προβλήματα με το άσθμα της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της: ο γυναικολόγος της δεν της επέτρεπε να παίρνει φάρμακα «... για να μην πάθει κάτι το μωρό» (...) Της έδωσα οδηγίες για πρώτη αντιμετώπιση και την παρότρυνα να αλλάξει γυναικολόγο. Ετσι έκανε και η εγκυμοσύνη κατέληξε σε ένα υγιέστατο αγοράκι. Η Nancy τελείωσε τη Νομική και σήμερα είναι συνέταιρος σε μεγάλη νομική εταιρεία της Florida. Παράλληλα εξακολουθεί να ενημερώνει το κοινό και κυρίως τα σχολεία σχετικά με το άσθμα και πως κατάφερε να διαπρέψει η ίδια τόσο στον αθλητισμό όσο και στην επαγγελματική της ζωή.TOM DOLAN

Αμερικανός κολυμβητής με άσθμα μετά από άσκηση και στένωση της τραχείας (20%). Χρυσός Ολυμπιονίκης στα 400m μικτό και ο πρώτος αθλητής από την εποχή του Mark Spitz που κέρδισε τέσσερις φορές στο Εάρινό Πρωτάθλημα Κολύμβησης (O94).

 

ALBERTO SALAZAR

Γνωστός Αμερικανός ασθματικός μαραθωνοδρόμος με πολλές συμμετοχές στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης.

 

LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770-1827)

Αποτέλεσε μία από τις κεντρικότερες μορφές της κλασικής μουσικής και συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους ευρύτερα αποδεκτούς συνθέτες όλων των μουσικών περιόδων και τους πλέον γνωστούς όλων των εποχών. Ο Μπετόβεν αν και ανήκει περισσότερο στην κλασική περίοδο, συνδέθηκε με το κίνημα του ρομαντισμού που ακολούθησε και τα τελευταία του έργα διακρίνονται από έντονα ρομαντικά στοιχεία. Οι συμφωνίες και τα κοντσέρτα για πιάνο που συνέθεσε αποτελούν τα πιο δημοφιλή έργα του. Από πολλούς αναγνωρίζεται ως μια από τις μουσικές ιδιοφυίες, παράδειγμα και μέτρο σύγκρισης για όλους τους μεταγενέστερους συνθέτες. Ένα από τα σημαντικότερα και το πιο τραγικό γεγονός της ζωής του Μπετόβεν αποτέλεσε η κώφωση του. Άρχισε να χάνει την ακοή του σταδιακά από την ηλικία των 26 ετών, το 1796 και, περίπου το 1820, θεωρείται πως ήταν ολοκληρωτικά κωφός ενώ βασανιζόταν και από συχνές κρίσεις άσθματος.

 

JOHN BOSTOCK (1773-1846)

Ιατρός, πολυ-επιστήμονας και γεωλόγος αλλά ασθαματικός γεννήθηκε στο Λίβερπουλ της Μ Βρετανίας. Το 1819, ήταν ο πρώτος που περιέγραψε τον «πυρετό εκ χόρτου» (αλλεργική ρινίτιδα – hay fever) ως πάθηση που προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Εγραψε πολλά σημαντικά βιβλία [«System of Physiology», «On the Purification of Thames Water»] και πέθανε από χολέρα το 1846.

 

JACKIE JOYNER-KERSEE

Αμερικανίδα υπερ-αθλήτρια με άσθμα και τροφική αλλεργία αλλά και κάτοχος πολλών ρεκόρ στο έπταθλο, το μήκος και τα 60m/100m εμπόδια.

 

ERNESTO “CHE” GUEVARA (1928-1967)

Γεννήθηκε ασθματικός και παρέμεινε καθόλη της διάρκεια της ζωής του. Το 1951 μετακόμισε στο Buenos Aires και άρχισε να σπουδάζει Ιατρική. Παράλληλα εργαζόταν ως εθελοντής στο Allergy Research Center. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή και το θέμα της διατριβής του ήταν οι αλλεργίες. Το 1995 διορίστηκε στο Αλλεργιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου στην Mexico City. Πέθανε σε ηλικία 39 ετών πολεμώντας στη Βολιβία.

O Ernesto στον κόκκινο κύκλο (πάνω σειρά)

MARIN MARAIS (1625-1728)

Γάλλος συνθέτης και βιολιστής που έπασχε από άσθμα. Μαθήτευσε με τον Jean-Baptiste Lully και συχνά ήταν διευθυντής των έργων (όπερες) του δασκάλου του. Εγραψε πολλά βιβλία σχετικά με τη μουσική και τέσσερις όπερες.

 

RENE THEOPHILE-HYACINTHE LAENNEC (1781-1826)

Γάλλος ιατρός και εφευρέτης του στηθοσκοπίου (1816 - αριστερά στην κάτω εικόνα) όταν εργαζόταν στο Hôpital Necker. Διατέλεσε Καθηγητής Ιατρικής στο Collège de France (1822) και Δντής Κλινικής στο  Hôpital de la Charité. Επασχε από άσθμα και στο τέλος της ζωής του πέθανε από φυματίωση.

 

MARK SPITZ

Ενας εκ των κορυφαίων Αμερικανών κολυμβητών που έπασχε από άσθμα. Στην Ολυμπιάδα του 1972 (Μόναχο) κέρδισε 7 χρυσά μετάλλια - ρεκόρ που καταρρίφθηκε μόλις το 2008 στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου από τον Michael Phelps

GREG LOUGANIS
Ενας από τους μεγαλύτερους αθλητές στην παγκόσμια ιστορία των καταδύσεων.

Υιοθετήθηκε από Ελληνο-Αμερικανούς γονείς και παρά το γεγονός ότι έπασχε από άσθμα διακρίθηκε σε όλους τους αγώνες που συμμετείχε και σάρωσε τις πρώτες θέσεις στις διεθνείς και παγκόσμιες πισίνες.

 

Olympic Games

Silver

1976 Montreal

10m Platform

Gold

1984 Los Angeles

3m Springboard

Gold

1984 Los Angeles

10m Platform

Gold

1988 Seoul

3m Springboard

Gold

1988 Seoul

10m Platform

World Championships

Gold

1978 Berlin

10m Platform

Gold

1982 Guayaquil

3m Springboard

Gold

1982 Guayaquil

10m Platform

Gold

1986 Madrid

3m Springboard

Gold

1986 Madrid

10m Platform

Pan American Games

Gold

1979 San Juan

3m Springboard

Gold

1979 San Juan

10m Platform

Gold

1983 Caracas

3m Springboard

Gold

1983 Caracas

10m Platform

Gold

1987 Indianapolis

3m Springboard

Gold

1987 Indianapolis

10m Platform

Summer Universiade

Gold

1983 Edmonton

3m Springboard

Gold

1983 Edmonton

10m Platform

 

 

KURT GROTE

Ασθματικός από ηλικία 2 ετών σε ποικιλία αεροαλλεργιογόνων. Εντάχθηκε σε ανοσοθεραπεία και άρχισε την κολύμβηση σε ηλικία 15 ετών. Διακρίθηκε γρήγορα και κατέκτησε πρώτες νίκες σε 5 Πρωταθλήματα NCAA (1994 [1], 1995[4]). Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Stanford και συμμετείχε στην Ολυμπιακή Ομάδα Κολύμβησης των ΗΠΑ στην Ατλάντα (1996).

 

ANTONIO VIVALDI (1678-1741)

Ο Βιβάλντι σπούδασε μουσική και εκπαιδεύτηκε για ιερωμένος. Χειροτονήθηκε το 1703 και παράλληλα έγινε δάσκαλος βιολιού στο εκκλησιασατικό ορφανοτροφείο και στο σχολείο άπορων κοριτσιών. Λόγω της ασθενικότητάς του (είχε άσθμα και ίσως καρδιακά προβλήματα) απηλάγη από την υποχρέωση να εκτελεί τη λειτουργία και το 1716 που είχε γίνει ήδη ευρύτερα γνωστός ως δεξιοτέχνης του βιολιού και συνθέτης, προβιβάστηκε σε διευθυντή συναυλιών. To 1718 ξεκίνησε περιοδείες με πολυπληθή συνοδεία, αρχικά σε όλη την Ιταλία και στο τέλος στη Βιένη, ίσως και στην Πράγα. Ο «κόκκινος παπάς», όπως τον αποκαλούσαν λόγω του χρώματος των μαλλιών του, συνέθεσε εκατοντάδες κοντσέρτα, πολλά εκκλησιαστικά έργα και δεκάδες όπερες.

 

JOHN ARBUTHNOT (1667-1735)

Ιατρός που έπασχε από άσθμα περισσότερο γνωστός για τις σατιρικά του κείμενα και τη συμβολή του στα μαθηματικά. Μέλος του Scriblerus Club ενέπνευσε τον Jonathan Swift στη συγγραφή του Gulliver's Travels και τον Alexander Pope στη συγγραφή πολλών γνωστών έργων του [Peri Bathous, Or the Art of Sinking in Poetry, Memoirs of Martin Scriblerus, και ίσως του The Dunciad].

 

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Bob Hope (1903-2003)

Diane Keaton

Liza Minnelli

Martin Scorcese

Sharon Stone

Elizabeth Taylor
(1932 -2011)

Orson Wells (1915-1985)

ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΗΠΑ (1988)

Το σύνολο των αθλητών της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης των ΗΠΑ η οποία το 1988 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες έπασχε από άσθμα μετά από άσκηση. Η ομάδα αυτή το 1984 κέρδισε 41 Ολυμπιακά μετάλια.

 

ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΗΠΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ THEODORE ROOSEVELT (1858-1919)

Ο πολυτάλαντος και Νομπελίστας Ειρήνης 26ος Πρόεδρος των ΗΠΑ γεννήθηκε το 1858 και από μικρός εκδήλωσε πολλές ασθματικές κρίσεις απειλητικές για τη ζωή του. Παρόλα αυτά με συστηματική σωματική άσκηση έγινε υπόδειγμα φυσικού κουράγιου και επιμονής. Πέθανε εργαζόμενος από εμβολή.

 

Martin Van Buren
8th President of the United States (1782-1862)

Woodrow Wilson
28th President of the United States (1856-1924)

Calvin Coolidge
30th President of the United States (1872-1933)

John F. Kennedy
35th President of the United States (1917-1963)

 

 ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ

Alice Cooper

Billy Joel

ΑΘΛΗΤΕΣ ΝΒΑ

Dennis Rodman
Basketball (NBA)

Dominique Wilkins
Basketball (NBA)