AlloErgo

Ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) απαντάται στο 25 % των βρεφών με γονείς που έχουν κάποιο αλλεργικό νόσημα. Οκτώ στα δέκα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα εμφανίζουν συμπτώματα πριν από την ηλικία του ενός έτους αλλά ευτυχώς περίπου τα μισά από αυτά τα παιδιά παύουν να έχουν πρόβλημα πριν από την ηλικία των 2 χρόνων. Στα άλλα μισά, τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν μέχρι την εφηβεία ενώ σε ένα μικρό ποσοστό δεν υποχωρούν ποτέ τελείως.

Κλινική εικόνα

Τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας είναι έντονος κνησμός, τοπική ερυθρότητα και μικρές φυσαλίδες. Με τον καιρό οι βλάβες αρχίζουν να ξεφλουδίζουν ενώ με το ξύσιμο μπορούν εύκολα να επιμολυνθούν. Στα βρέφη οι βλάβες εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, στους γλουτούς αλλά και σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος ενώ οι εξάρσεις είναι συχνές και απρόβλεπτες. Από τον έντονο κνησμό το βρέφος χάνει τον ύπνο του και είναι σχεδόν μόνιμα εκνευρισμένο. Μετά την ηλικία των 1-2 ετών, το εξάνθημα εντοπίζεται σε συγκεκριμένα σημεία και κυρίως στις πτυχές του σώματος (πίσω από τα γόνατα, στις εσωτερικές επιφάνειες των αγκώνων κλπ).

Κλινικο-εργαστηριακός έλεγχος

Στα μισά περίπου βρέφη με ατοπική δερματίτιδα ο έλεγχος αποκαλύπτει αλλεργία σε κάποια τροφή ενώ σε μεγαλύτερα παιδιά συχνό αίτιο είναι η αλλεργία σε περιβαλλοντικά, κυρίως ενδοοικιακά (σκόνη, μύκητες), αλλεργιογόνα. Οι τροφές που ο έλεγχος υπέδειξε ως πιθανά αίτια της ατοπικής δερματίτιδας θα πρέπει να αποκλειστούν από το διαιτολόγιο και με την καθοδήγηση του ιατρού να επανεισαχθούν σταδιακά με ταυτόχρονη παρατήρηση του παιδιού για επανεμφάνιση των συμπτωμάτων. Αν αποδειχθεί ότι κάποια τροφή είναι με σιγουριά υπεύθυνη τότε αυτή θα πρέπει να αποκλειστεί παντελώς από το διαιτολόγιο του παιδιού. Εφόσον πρόκειται για βασική τροφή (πχ γάλα στα βρέφη), ο ιατρός θα συστήσει κάποιο μη αλλεργιογονικό υποκατάστατο. Αν το αίτιο είναι περιβαλλοντικό θα πρέπει να γίνει προσπάθεια περιορισμού της έκθεσης σ’ αυτό.

Φροντίδα των ατόμων με ατοπική δερματίτιδα:

Η εικόνα περιγράφει συνοπτικά τη θεραπευτική προσέγγιση της ΑΔ σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας (EAACI) - το πλήρες κείμενο στο τέλος της ανάρτησης.

  • Άτομα με έντονο, συνεχή κνησμό μπορεί να είναι ευερέθιστα. Αν το παιδί σας έχει ατοπική δερματίτιδα προσπαθήστε να δείξετε υπομονή και κατανόηση.
  • Το μπάνιο πρέπει να γίνεται με χλιαρό νερό. Μπορείτε να ρίξετε έλαια μπάνιου στο νερό. Χρησιμοποιήστε ειδικά, ουδέτερα σαπούνια (pΗ 5.5) και αποφύγετε αυτά που έχουν άρωμα.
  • Ήπιο στέγνωμα με μαλακή πετσέτα (όχι τρίψιμο) και επάλειψη του σώματος με πλούσια ενυδατική κρέμα.
  • Αποφυγή μάλλινων ή πολυεστερικών ρούχων σε άμεση επαφή με το δέρμα. Προτιμώνται τα μαλακά, βαμβακερά υφάσματα.
  • Χρήση ήπιων απορρυπαντικών, χωρίς άρωμα.
  • Αποφυγή συνθηκών που προκαλούν έντονη εφίδρωση: όχι στενά ρούχα, επιλογή αθλήματος που δεν προκαλεί εφίδρωση.
  • Αποφυγή ακραίων περιβαλλοντικών συνθηκών (υπερβολικό κρύο ή ζέστη).
  • Χρήση φαρμάκων για τον κνησμό και τοπικών φαρμάκων (μαλακτικά/ενυδατικά σκευάσματα όπως αυτά που περιέχουν πολιδοκανόλη) για τις βλάβες σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

 Διαβάστε τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα της Ατοπικής Δερματίτιδα στα επισυναπτόμενα άρθρα: